Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σχολεία μιας άλλης εποχής.

Το Σχολείο μέσα από την Τέχνη!
Ο δάσκαλος  στο μαυροπίνακα και οι μαθητές στοιβαγμένοι στα ξύλινα θρανία. Τα ρούχα που φορούν προδίδουν την κοινωνική τους τάξη. Η απόγνωση στα βλέμματά τους έκδηλη.Σε λίγο θα σχολάσουν, κοντεύει μεσημέρι και τα σιταροχώραφα περιμένουν!!!



Τα  παιδιά μέσα σε κρύες αίθουσες διδασκαλίες κυρίως σε σχολεία επαρχιακών πόλεων. Οι Δάσκαλοι με ύφος αυστηρό και θέση ισχύος, καθισμένοι σε έδρα , αποδοκιμάζουν, επιπλήττουν, τιμωρούν, χτυπούν τον αδιάβαστο μαθητή. Το παιδαγωγικό σύστημα της εποχής δεν άφηνε πολλά περιθώρια για μάθηση και γνώση, οι ορίζοντες των μαθητών στένευαν και η φαντασία περιοριζόταν!

 J. Steen, To σχολείο του χωριού. 1665. Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης του Δουβλίνου


  
Ο ηλικιωμένος δάσκαλος επιπλήττει τη μαθήτρια και αδιαφορεί ή δεν αντιλαμβάνεται για το τι γίνεται γύρω του. Ο χώρος θυμίζει περισσότερο αποθήκη παρά αίθουσα διδασκαλίας. Ο δάσκαλος είναι φανερό πως δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον των μαθητών!

J. Steen, Το σχολείο του χωριού ή σχολείο για αγόρια και κορίτσια. 1670.
 Εθνική Πινακοθήκη της Σκοτίας. Εδιμβούργο.



Ο μικρός  μαθητής κλαίει απαρηγόρητα Ο δάσκαλος είναι απών από τη σκηνή. Ένας άλλος μαθητής ,ίσως  και φίλος  του,  προσπαθεί να τον παρηγορήσει, κρατώντας τον απαλά από τον ώμο: "έλα μην κλαις είσαι αγόρι, τα αγόρια δεν κλαίνε ποτέ, εγώ είμαι εδώ για σένα "!!! Τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή εικόνα  από τη σχολική ζωή της εποχής. Τα κορίτσια τον κοιτούν περιπαιχτικά. Είναι ντροπή να κλαίει!!! 

Friedrich Edouard Meyerheim (1808-1878), Μαθητές παρακολουθούν ένα αγόρι να κλαίει. 1861.


Μια θολή και παγωμένη μέρα στο "μουντό" Ντύσελντοφ. Τα παιδιά έχουν σχολάσει και καθώς φεύγουν από το σχολείο, ο δάσκαλος τους επιβλέπει με αυστηρό και απόμακρο βλέμμα.Στο σχολείο φοιτούν  μόνο αγόρια.

 Benjamin Vautier (1829-1898), Σκηνή χιονιού. Τα παιδιά φεύγουν από το σχολείο. 1850. 
Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο.


Δύο σκηνές από αμερικάνικα σχολεία αγροτικών περιοχών. Θυμίζουν την παλιά τηλεοπτική σειρά "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι". Μία αίθουσα με φτωχικό διάκοσμο, ξύλινους πάγκους για θρανία, μαθητές και μαθήτριες διαφόρων ηλικιών και η δασκάλα στην έδρα της. Έξω από τα παράθυρα διακρίνονται τα λιβάδια και η φύση να καλούν τους μαθητές στην ελευθερία.


Winslow Homer (1836-1910), Ένα σχολείο του χωριού (Αγροτικό σχολείο). 1871. St. Luis Art Museum.



H. Edw. Lamson (1841-1919), Ένα σχολείο του χωριού (Αγροτικό σχολείο). 1890.
 Πινακοθήκη Τέχνης του Πανεπιστημίου του Γέηλ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου