Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μαραθώνιος ανάγνωσης Άλκη Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας» «Ο θείος Πλάτων»

"Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη"
 Τα περυσινά μου σποράκια έγραψαν...

  Ο "Μαραθώνιος Ανάγνωσης" στο θαυμαστό κόσμο των βιβλίων της Άλκης Ζέη, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας που παρουσιάσαμε την περυσινή χρονιά.
 Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενεργοποίηση της φιλαναγνωστικής διάθεσης των παιδιών και η καλλιέργεια της φιλικής σχέσης με τη λογοτεχνία.
  Εργαστήκαμε με τις ομάδες μας  διαθεματικά, εξετάσαμε το θέμα από πολλές πλευρές, ερευνήσαμε, μοιραστήκαμε και ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις, αναπτύξαμε δημιουργικούς διαλόγους με στόχο να γίνουμε ενεργητικοί αναγνώστες, ταξιδέψαμε με τη φαντασία μας στις σελίδες, συζητήσαμε, γράψαμε  σενάρια  τα οποία δραματοποιήσαμε, δημιουργήσαμε  ακροστιχίδες, απαντήσαμε στα ερωτηματολόγια του προγράμματος, φτιάξαμε σταυρόλεξα, ζωγραφίσαμε, τραγουδήσαμε το "Λαμαγάρι", είδαμε την τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 στο διαδίκτυο...   
               
            ...όπως καταλάβατε, το χαρήκαμε πολύ!!!

  Στο πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε, το μαγευτικό Καπλάνι της βιτρίνας,πρωταγωνίστριες είναι η Μέλια και η Μυρτώ  δυο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου.  Ο παππούς τους τούς διηγείται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες.  Ο ξάδελφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία ενός τίγρη –το καπλάνι όπως το λένε στο νησί- που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού τους.  Λίγο λίγο μπλέκονται στο παιχνίδι του καπλανιού της βιτρίνας μικροί και μεγάλοι ύστερα από ένα τρομερό γεγονός, όπου κυνηγημένες από τους δικτάτορες, προσπαθούν να σώσουν τον αγωνιστή ξάδερφό τους.

    Στο βιβλίο δε θα αλλάζαμε τίποτα λένε οι μαθητές. Είναι υπέροχο!!! Ίσως στο τέλος να θέλαμε, με ένα μαγικό τρόπο να γύριζε ο Νίκος από την Ισπανία και να βρισκόταν πάλι όλοι μαζί στο Λαμαγάρι, για να  τους λέει  ιστορίες με το «καπλάνι», κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο!!


    Στο δεύτερο βιβλίο, το  θείο Πλάτωνα, η Ειρήνη και ο Γιάννης, δυο αδερφάκια, κάνουν ένα σωρό κουβέντες για ό,τι παράξενο τους συμβαίνει με ένα πάνινο γαϊδουράκι που έχει στο στήθος του ένα φερμουάρ κι αν το ανοίξεις  βρίσκεις μια κόκκινη μασημένη καραμέλα στην καρδιά του.Το βιβλίο μας μιλάει για τον πόλεμο και τη ζωή στην προσφυγιά  μέσα από τις περιπέτειες δύο παιδιών, της Ίρας και του Βάνια. Αφηγητής είναι το πάνινο γαϊδουράκι που μιλάει μόνο με τα παιδιά για τα μυστικά και τα σχέδιά τους!!

    Ευχή μας είναι να μην υπάρχει πόλεμος ώστε να αναγκάζονται οι άνθρωποι να φεύγουν κυνηγημένοι από την πατρίδα τους.



     ...ένα μικρό δείγμα από τις εργασίες μας...







   Η μοναδική γραφή της Άλκης Ζέη συνδυάζει με απαράμιλλο τρόπο τη δραματικότητα και την αγωνία του πολέμου με την ελαφράδα της παιδικής ματιάς, κάνοντας τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» ένα από τα πιο αυθεντικά και αγαπητά κείμενα σχετικά με αυτό το κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας.
 Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται φέτος με τη σκηνοθετική υπογραφή του Τάκη Τζαμαργιά, ενός σκηνοθέτη με μεγάλη παιδαγωγική εμπειρία, που καλείται να ζωντανέψει σκηνικά, μαζί με τους συνεργάτες του, το ψηφιδωτό των προσώπων και τις ιδέες της μεγάλης Ελληνίδας πεζογράφου. (πηγή: Εθνικό Θέατρο) 

Αναμονή για να ανέβει η παράσταση στη Θεσσαλονίκη!!! Θα πάμε οπωσδήποτε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου