Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Μεσογειακό πρωινό στο σχολείο...!!!



  Ο λαός μας λέει: «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» Τόσα έχουν ειπωθεί για την αξία του πρωινού, αλλά  δυστυχώς εξακολουθούμε να το παραλείπουμε.

  Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία. Πρόκειται για εκείνο το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας δηλαδή την βραδινή περίοδο που δεν λαμβάνουμε τροφή.

  Μετά από 8-10  ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά.

  Ο ρόλος του πρωινού αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία καθώς και στο σχολείο, αφού φαίνεται πως  η συγκέντρωση και η εγρήγορση  είναι μεγαλύτερη . Από την άλλη, τα άτομα που δεν παίρνουν πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα γλυκόζης  στο αίμα μειώνονται και πρέπει να ξέρουμε ότι η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου.

  Είναι γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι που δεν καταναλώνουν πρωινό, είναι γιατί είτε ορισμένοι υποτιμούν ή αγνοούν την αξία του, είτε γιατί η βιασύνη και το άγχος, που μας έχει επιβάλλει η καθημερινότητα νομίζουμε πως μας εμποδίζουν από το να αφιερώσουμε λίγα λεπτά στην αρχή της ημέρας μας στη διατροφή μας και κατ' επέκταση στον εαυτό μας.

  Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας.

                    ......................................

  Στα πλαίσια της ενότητας "Η ελιά" ασχοληθήκαμε με την πολύτιμη αυτή τροφή. Δώσαμε βαρύτητα στα οφέλη του χυμού της, του λαδιού δηλαδή, αυτού του ευεργετικού προϊόντος που είναι άφθονο στην πατρίδα μας. Έγινε ενημέρωση  των μαθητών για το μεσογειακό πρωινό αλλά και την σωστή διατροφή γενικότερα και το έντονο  ενδιαφέρον τους μου έδωσε την ιδέα να ξεκινήσουμε να τρώμε  υγιεινό, μεσογειακό πρωινό από σήμερα...!!!



  Τα σποράκια μου, πρότειναν προϊόντα που πρέπει να τρώνε, προκειμένου να «χτίσουν» ένα γερό σώμα: φρούτα, λάδι, ελιές, δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια,  και λιγότερο κρέατα και γλυκά. Προετοίμασαν το πρωινό τους το έφεραν στο σχολείο και μοιράστηκαν με ιδιαίτερη χαρά τις πολύτιμες ελίτσες, το αφράτο ψωμάκι, τα ξερά σύκα, την ελληνικότατη ρίγανη αλλά και ό,τι άλλο είχαν!!!

            Ήταν μια υπέροχη μέρα η σημερινή...!!!

Δείτε την ικανοποίηση και την όρεξη στα πρόσωπά τους...!!!





Χαρήκανε τη διαδικασία και σκεφτόμαστε να το επαναλάβουμε, αυτή τη φορά στη φύση, στο βουνό που είναι δίπλα μας...!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου